4.2 C
Hoshiv
19 Березня, 2024
З життя Василіянського Чину


Апостольська Столиця надала Повний відпуст з нагоди Ювілейного року 400-ліття мученицької смерті святого священномученика Йосафата

З нагоди ювілейного року, присвяченого 400-літтю мученицької смерті святого священномученика Йосафат, можна отримати повний відпуст, взявши участь у паломництві до будь якого храму Василіянського Чину святого Йосафата.

На основі повноважень, отриманих від Папи Франциска, Апостольська Пенітенціарія 16 листопада 2022 р. видала декрет, у якому зазначено, що під час цього Ювілейного року ченці василіяни та вірні, які разом з ними будуть брати участь у його відзначенні, можуть отримати Повний відпуст.

Декрет Апостольської Пенітенціарії окреслює час тривання Ювілейного року: від 25 листопада 2022 року – аж до 25 листопада 2023 року.

Щоб отримати повний відпуст дочасних кар за гріхи для себе або для одного померлого, потрібно виконати звичайні умови:

  • перебувати в освячуючій благодаті (для цього отримати прощення всіх гріхів у Таїнстві сповіді);
  • взяти участь у Божественній Літургії і прийняти Святе Причастя;
  • помолитися у наміренні Святішого Отця.

Відпуст з нагоди Ювілейного року може отримати християнин та християнка:

  • які відвідають у формі паломництва будь-який храм Василіянського Чину Святого Йосафата, і там:
  • візьмуть побожну участь у ювілейних богослужіннях;
  • або принаймні протягом відповідного проміжку часу (близько півгодини) присвятять час побожним роздумам
  • прокажуть на закінчення Господню Молитву «Отче наш», Символ Віри, а також молитви до Пресвятої Діви Марії та святого Йосафата.

Похилі віком, хворі і всі ті, що не можуть з поважних причин залишити дім, так само зможуть отримати повний Відпуст, якщо:

  • відречуться від всякого гріха з наміром виконати, відразу як тільки буде можливість, три звичайні умови (про які йдеться вище);
  • якщо перед будь-яким святим образом поєднаються духовно з ювілейними святкуваннями, жертвуючи милосердному Богові свої молитви, біль і страждання свого життя.

Деякі молитви до Пресвятої Богородиці та святого Йосафата

Богородице Діво, радуйся, благодатна Маріє, Господь з тобою. Благословенна ти між жінками і благословенний плід лона твого, бо ти породила Христа Спаса, Ізбавителя душ наших.

Або:

Достойно є воістину величати блаженною тебе, Богородицю, всеблаженну і пренепорочну, і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, тебе величаємо.

Або:

Під твою милість прибігаємо, Богородице Діво; молитвами нашими в скорботах не погорди, але від бід визволи нас, єдина чиста і благословенна.

(Кондак святого Йосафата) Зорею вогненною просвічений в дитинстві від розп’ятого Христа* у чернечім житті став ти подібний ангелам* і ‎побожно прожив у святительстві,* ясно проповідуючи з’єднання.* Мученичою твоєю кров’ю ти погасив ‎запалені незгодою серця* і прийняв від Христа вінець.* Тому пом’яни нас, що взиваємо до тебе:* Радуйся, ‎непохитний стовпе з’єднання!‎

Або:

Великий мученику Христовий, Йосафате, чудовий взоре християнської досконалості і непереможний апостоле з’єднання Церков! Ти з любові до Бога не відказався ні від яких праць і трудів, і навіть радо пролляв кров і віддав своє життя. Благаємо тебе, святий покровителю й отче, заступайся за нас і випроси нам непохитності у святій католицькій вірі й ревності за спасіння наших власних душ, душ наших родин, знайомих і всіх людей. Святий сященномученику Йосафате, згадай, що ти брат наш із крові й кості, тому заступайся в Бога за народ, з якого ти вийшов. Вчини, наш святий покровителю, своїми могутніми молитвами, щоб у всьому українському народі настала єдність у святій вірі, щоб усі стали дітьми одної Христової Церкви та щоб наш народ, збагачений дочасним й вічним благословенням, прославляв Бога, Який нагородив тебе нев’янучим вінком слави у Своєму Небесному Царстві, Якому належить слава, честь і поклін. Отцю і Сину і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Переклад Декрету Апостольської пенітенціарії

Декрет

Апостольська пенітенціарія, для збільшення побожності вірних і забезпечення спасіння душ, силою повноважень які окремим чином надав їй Святіший Отець у Христі і наш Владика Кир Франциск Божим Провидінням Папа, приймаючи прохання недавно подане Всечеснішим о. Робертом Романом Лисейком, Протоархимандритом, Генеральним Настоятелем Василіянського Чину Святого Йосафата, з нагоди урочистих святкувань на честь Святого Йосафата, які звершуватимуться від 25 листопада 2022 року і аж до 25 листопада 2023, милостиво уділяє з небесних скарбів Церкви повний Відпуст за звичайних умов (таїнство Сповіді, святе Причастя і молитва в наміренні Святішого Отця) отцям і всім вірним побудженим правдивим духом покаяння і любові; цей відпуст також можна пожертвувати як допомогу душам в чистилищі, якщо вірні відвідають у формі паломництва будь-який храм Василіянського Чину Святого Йосафата і там побожно візьмуть участь у ювілейних богослужіннях або принаймні присвятять відповідний проміжок часу побожним роздумам і прокажуть на закінчення Господню Молитву, Символ Віри а також молитви до Пресвятої Діви Марії і святого Йосафата.

Похилі віком, хворі і всі ті, що не можуть з поважних причин залишити дім, так само зможуть отримати повний Відпуст за умови якщо відречуться від всякого гріха з наміром виконати, як тільки буде можливість, три звичайні умови, якщо перед будь-яким святим образом поєднаються духовно з ювілейними святкуваннями, жертвуючи милосердному Богові свої молитви, біль і страждання свого життя.

Щоб, отже, ця нагода отримати божественну благодать з допомогою ключів Церкви легше була осягнута через душпастирське милосердя, ця Пенітенціарія наполегливо просить, щоб отці з Василіянського Чину Святого Йосафата з готовністю і великодушністю звершували святу тайну Покаяння.

Даний декрет є правосильним лише для цієї події. Незважаючи на будь-яке протилежне розпорядження.

Дано в Римі, з будівлі Апостольської Пенітенціарії, 16 листопада 2022 р.

Читайте також

Завершення навчального року у монашій василіянській семінарії

admin

На Закарпатті в Провінції св. Миколая Отців Василіян офіційно буде відновлено новіціят

admin

Різдвяне вітання з Ясної Гори в Гошеві 2023

admin

Притулок для біженців у василіянських монастирях. КОНТАКТИ

admin

Кілька слів про Йосафата… ВІДЕО

admin

На Закарпатті в Провінції св. Миколая Отців Василіян офіційно відновлено новіціят

admin