12.4 C
Hoshiv
28 Березня, 2024
З життя Церкви

Глава УГКЦ: «Сам Бог сьогодні каже нам: Україно, не бійся!»

Ворог приходить до нас, щоб сказати: бійтеся! лякайтеся! Його пропаганда, ідеологія є силою залякування. Але сьогодні сам Бог нам каже: Україно, не бійся! На цьому наголосив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у свято Благовіщення Пресвятої Діви Марії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

«Те слово “Не бійся” роззброює ворога. Коли Україна перестає боятися, вона починає не тільки вірити у власну перемогу, а й перемагати», – додав Предстоятель.

Проповідник відзначив, що сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших християнських свят. Наша духовна візантійська традиція Церкви називає це свято початком нашого спасіння. «Це те велике діло спасіння людини, яке відкриває собою епоху Нового Завіту. Час нових стосунків між Богом і людиною починається сьогодні», – каже Глава Церкви.

Святкувати Благовіщення, повірити в добру новину серед війни, вважає він, це щось дуже особливе, незвичне для нас, глибоке, до глибини зворушливе. «Бо війна – це погана новина, найгірша, яка може бути для людини, для країни, для народу, для всьго світу», – відзначив Предстоятель.

Чи серед панівної поганої новини про війну можна святкувати Благовіщення? Якщо так, то що це означає для нас? У час, коли на нашу землю ступив ворог і змушує нас плакати, Бог каже “радуйтеся”! Чи це можливо?

«Радуйтеся не тому, – пояснює Блаженніший Святослав, – що якийсь людський ключ до розв’язку горя ви вже маєте, а тому, що сам Бог воплочується  в вашу історію, навіть у ваше горе, у ваш плач, який ви переживаєте. Сьогодні в Україні з нами плаче Бог, щоб забрати наш плач і поділитися з нами своєю остаточною вічною радістю».

Слово «Сила Вишнього отінить тебе» відкриває таємницю незламності сили України.

«Ми бачили, як ворог насувався своїм військом на Київ, наче сама природа почала проти нього воювати. Українська земля, українські ріки та навіть радіація Чорнобильської зони… Сила Вишнього в дивний спосіб проявляється в боротьбі України, яка бореться зі злом», – вважає духовний лідер.

На погляд Глави УГКЦ, перед кожним із нас тепер стоїть дуже серйозний вибір, якому слову повірити. «Бо якщо ми повіримо Божому слову, – каже він, – про радість, про здатність не боятися, про присутність сили Божої в нашій боротьбі, то це слово воплотиться, тобто стане реальністю нашого життя і досвіду, нашої історії».

А якщо ми повіримо слову нашого ворога, дамо себе залякати, дозволимо, щоб страх спаралізував нашу волю, якщо ми відкинемо Божу волю і захочемо тільки людською силою протистояти злу, тоді, переконує Предстоятель, це зло воплотиться, увійде в наші домівки, у наші міста та села.

Департамент інформації УГКЦ

Читайте також

Глава УГКЦ: «Київ перетворюється на духовну столицю світу. Господь допоможе нам перед світанком»

admin

«Ми самі не усвідомлюємо, на що здатні», – Глава УГКЦ про готовність українців захищати свою країну

admin

Комюніке Святого Престолу щодо висловлювань Папи в контексті війни в Україні

admin

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА

admin

Глава УГКЦ: «У нас крадуть Різдво, як у казці про Гаррі Поттера»

admin

«Для сучасної людини, яка часом не може розрізнити добро і зло, дар ради Святого Духа є особливо важливим», – Глава УГКЦ у 113-й день війни

admin