3.6 C
Hoshiv
19 Березня, 2024
З життя Церкви Новини

«Бог є опорою для людини в час війни, коли руйнуються основи життя», – Блаженніший Святослав

Ви собі уявіть руйнування світу біженця війни, який має залишати все, всю свою дотеперішню історію, брати за руку свою дитину і пускатися в невідоме. Але Слово Боже каже, що є щось, чого ніхто не може знищити. Є щось, що залишається постійним і нерухомим завжди, навіть тоді, коли руйнуються основи людського життя. Тією нерухомою твердинею є Божий престол і Господь Бог на цьому престолі. Він може дати все те, на що людина потребує опертися.

У середу, 16 березня, Глава УГКЦ очолив Молебень у час війни – спільну щоденну молитву за перемогу українського війська, яку о 12:00 з різних місць України транслює «Живе телебачення». У проповіді Предстоятель роздумував над тим, як треба молитися в час війни і де людині знайти надійне опертя, коли світ, у якому вона жила, руйнується.

«Кожного дня, відколи в Україні почалася ця жахлива війна, яку вже багато хто називає тотальною війною, війною на знищення українського народу, усі моляться. Але що означає молитися під час війни, зокрема коли ми молимося за перемогу України над її ворогом? Мабуть, відповідь на це питання нам потрібно шукати кожного дня і вповні зміст цієї молитви ми зрозуміємо щойно тоді, коли святкуватимемо перемогу України. Але важливо бодай розпочати цю дорогу усвідомлення, осмислення цієї молитви», – пояснив проповідник.

Блаженніший Святослав наголосив, що сьогодні багато людей відчувають, що світ, у якому вони жили, зруйнувався, але є основа, яку ніхто не може знищити. Це – Господь Бог. Він дає людині опору в такий складний час. За словами Глави УГКЦ, коли людина молиться в таких важких обставинах, то дає можливість Богові бути присутнім у її поставі та молитві: «Коли людина молиться в час війни, то робить присутнім Бога у своїй поставі, у своїй молитві, того Бога, який споглядає на серце людини, того Бога, який є остаточним суддею і буде судити живих і мертвих, того Бога, який дарує перемогу».

Предстоятель зазначив, що людина може лише розпочати війну, але завершує її завжди Господь Бог, який є Богом миру. Тому ми молимося за мир, «бо знаємо, що тільки від Бога він прийде, як звільнення, як дар життя. Це мир, який завжди переможе війну. Війна ніколи не триває вічно, подібно до бурі на морі. А той мир, джерелом якого є Господь Бог, сильніший за війну».

Блаженніший Святослав закликав усіх українців сьогодні бути воїнами миру на своєму місці та наголосив, що той, хто захищає своє, духовно сильніший від загарбника: «Господь Бог, який є Богом миру, підсилить українську перемогу, бо ми знаємо, що не від людини приходить перемога, і не зброя вирішує все, а Божа сила».

Департамент інформації УГКЦ

Читайте також

Церковний календар за новим стилем (вересень-грудень 2023)

admin

«Молитва за мир сильніша за будь-яку зброю»: Глава УГКЦ закликає долучитися до Всесвітньої молитви за мир в Україні

admin

24 лютого «Живе ТБ» проведе 12-годинний молитовний марафон. Глава УГКЦ запрошує до участі

admin

Розпорядок богослужінь на Богоявління Господнє (Водохреща)

admin

Любов народжує героїв: 14 точок для призадуми із посинодального послання

admin

Папа згуртовує молодь, щоб запропонувати економіку майбутнього

admin