2.9 C
Hoshiv
19 Березня, 2024
Новини

На Ясній горі в Гошеві відбулася проща з нагоди вшанування чудотворної ікони Пресвятої Богородиці

У четвер 5-го серпня 2021 р. Б на Ясній Горі в Гошеві відбулися урочистості з нагоди вшанування свята Пресвятої Богородиці, прославленої в Чудотворній іконі, також, в часі цьогорічних відпустових святкувань відзначили 284-у річницю перенесення чудотворної ікони Матері Божої на Ясну Гору.

У переддень свята, проща розпочалася Хресною дорогою Господа нашого Ісуса Христа з Пресвятою Богородицею. Молитовну роздуму провів о. Віктор Квасній, ЧСВВ, секретар Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

У сам день празника урочисту Божественну Святу Літургію очолив Вікарій Провінції Найсвятішого Спасителя о. Веніамин Чернега, ЧСВВ у співслужінні з ігуменом гошівського монастиря о. Мар’яном Гробельним, ЧСВВ та священиками, які прибули з інших василіянських монастирів в Україні та парафій. 

Ігумен василіянського монастиря на Ясній горі в Гошеві о. Мар’ян Гробельний, ЧСВВ, після Святої Літургії висловив вдячність тим, хто взяв участь у прощі.

«Ясна гора в Гошеві особливу благодать одержала тоді, коли 283 роки тому сюди перенесли чудотворну ікону Матері Божої. Тут почалися чуда. Сюди почали приходити чисельні паломники, потік яких ніколи не припинявся. Ясна гора має своє сяйво, і це сяйво – Божі ласки, котрі для нас випросила Пресвята Богородиця, що прославилася в чудотворній іконі», – наголосив о. Мар’ян.

Після завершення Святої Літургії відбулася концертна програма «Український передзвін. Карильон і бандура». У святковому дійстві взяв участь квартет бандуристок «Ґердан» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника під керівництвом докторки мистецтвознавства, професорки, завідувачки кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв Віолетти Дутчак.

Цей український мистецький проєкт присвячується 30-річчю Незалежності України. Його метою є концертна програма, що синтезує звучання унікальних інструментів – західно-європейського карильйону (дзвонів) та українських бандур, інструментальної гри та співу.

Музично-тематичні складові програми – українські інструментальні та вокально-інструментальні твори різних стильових епох – від духовних композицій ХVІІ–ХVIII ст., фольклорних пісенних зразків ХІХ–ХХ ст. до професійної авторської музики ХХ – початку ХХІ ст.

Пригадаємо, що 5 серпня – особливий день для усіх вірних Української Греко-Католицької Церкви, адже саме 5 серпня було об’явлення Матері Божої в Римі й там збудовано першу Марійську базиліку. У цей день 1737 року Гошівську ікону Божої Матері перенесено до монастиря.

У 2009 році Папа Римський Бенедикт XVI благословив та освятив золоті корони для Гошівської чудотворної ікони Божої Матері, і 5 серпня Апостольська столиця надала Гошівському монастирю декрет про оголошення його базилікою та приєднання до духовної єдності з усіма Марійськими святинями Католицької Церкви в усьому світі. На Успення Пресвятої Богородиці, 28 серпня 2009 р. Б., на Ясній горі відбулося урочисте коронування ікони Богородиці.

Уже майже три століття тисячі паломників моляться біля Гошівської ікони Матері Божої з думкою про зцілення душі й тіла, із проханням про заступництво Богородиці з надією та вірою.

Читайте також

Розколяда на Ясній Горі в Гошеві

admin

Богородиця з Ясної Гори зустрічала паломників з Рожнятова

admin

Пісня “Святий Миколаю” як молитва за Україну

admin

У калуському храмі Царя Христа відбулося перше богослужіння

admin

Веселі Канікули з Богом 2012 у Гошеві

admin

18 травня 2013 року відбудеться проща Католицьких шкіл до Гошівського монастиря отців Василіян

admin