7.1 C
Hoshiv
29 Березня, 2024
З життя Василіянського Чину

На Закарпатті в Провінції св. Миколая Отців Василіян офіційно буде відновлено новіціят

16 лютого 2021 р. Б., Протоігумен Провінції Св. Миколая в Україні о. Франціск Онисько ЧСВВ зустрівся з отцями і братами Крехівського новіціяту Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

Від Провінції Св. Миколая в цій зустрічі брав участь теж новопризначений Вчитель новиків о. Кипріян Зейкан ЧСВВ, який прибув до Крехівського новіціяту перед урочистим відкриттям Новіціяту в Боронявському монастирі, яке відбудеться 28 лютого 2021 р.

Від Провінції Найсвятішого Спасителя Новіціят представляв Ігумен і Маґістер Крехівського новіціяту о. Володимир Маланюк ЧСВВ та Протоігумен Провінції о. Йоан Школик ЧСВВ.

Протоігумен о. Франціск розповів про саму подію офіційного відкриття і відновлення Новіціяту в Закарпатській провінції, підкресливши, що саме 100 років тому, 28 лютого 1921 року, в Мукачівському монастирі Отці Василіяни урядово відкрили реформований Новіціят, розпочинаючи справу монашої реформи, ювілей якої відзначається цього року у Провінції Св. Миколая.

Протоігумен також розповів про потребу і важливість відновлення Новіціяту в Провінції, наголосивши, що справа ця розпочалася ще з часу відновлення Провінції Св. Миколая і першої Провінційної Капітули у 2009 році. При цьому теж зроджувалося розуміння, що Новіціят – це в першу чергу «молитовне серце Провінції», яке є не лише колискою для чернечого доросту, але й духовним осередком для кожного ченця Провінції. В цьому ж Ювілейному для Провінції Св. Миколая році, на основі історичних подій монашої реформи наново постає переосмислення, що Новіціят в Провінції має більше і ширше завдання – він повинен стати і бути місцем проповіді про красу богопосвяченого життя і цінність монашої посвяти в Церкві. Тому саме в цьому контексті і в цьому Ювілейному році, Провінція відроджує діяльність свого Новіціяту.

Також Протоігумен згадав, що Новіціят на Закарпатті був відкритий теж і після виходу з підпілля Греко-Католицької Церкви, а саме у 1995 році, Маґістром якого був з 1998 по 2005 р., присутній на цій зустрічі, о. Віктор Батіг ЧСВВ, теперішній духівник Крехівського новіціяту.

Після інших пунктів своєї розповіді та побажань для новиків, як також запитань-відповідей, Протоігумен запросив усіх присутніх на урочисте відкриття Новіціяту в Бороянявському монастирі та наголосив, що він завжди буде духовно споріднений та поєднаний на різних рівнях з Крехівським новіціятом, як це й було в історичному минулому наших двох Провінцій.

На завершення слово мали найперше Протоігумен о. Йоан, який висловив підтримку й віру в те, що ця важлива справа матиме свої плоди і Боже благословення, як також Вчитель новиків о. Володимир, який подякував Протоігумену о. Франціску та Маґістру о. Кипріяну за їхній візит та цю спільну й цікаву зустріч.

Джерело: osbm.org.ua

Читайте також

У Тернопільській облраді відбулась зустріч щодо майбутнього Василіянської Почаївської лаври

admin

Звернення Протоархимандрита Василіянського Чину Св. Йосафата у зв’язку з війною Росії проти України

admin

У світ вийшла нова книжка: «МІСІЇ НАРОДНІ ТА НОВА ЄВАНГЕЛІЗАЦІЯ У МІСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЦЕРКВИ»

admin

Завершення навчального року у монашій василіянській семінарії

admin

Довічні чернечі обіти у погінському монастирі Успіння Матері Божої

admin

П’ятеро студентів василіян завершили своє навчання у василіянському інституті філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського

admin