7.7 C
Hoshiv
29 Березня, 2024
З життя Церкви

Папа Франциск: Адвент нагадує нам про те, що Бог завжди присутній у нашому житті

Зустрічаючись із вірними у першу неділю Адвенту, Святіший Отець закликав не забувати про те, що наш Бог – це Бог-з-нами, Який не розчарує наших сподівань.

Адвент нагадує нам про те, що Бог присутній у світі, щоби привести його до остаточного звершення, яким є Господь Ісус. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 29 листопада 2020 р., слава святого Павла, якими розпочинається його перше Послання до Коринтян.

«Сьогодні, – сказав він, промовляючи до вірних, які опівдні зібралися на площі Святого Петра, – в першу неділю Адвенту, розпочинається новий літургійний рік. Протягом нього Церква позначає біг часу відзначенням головних подій життя Ісуса та історії спасіння. Так чинячи, вона немов мати просвічує наш життєвий шлях, підтримує нас у щоденних заняттях та спрямовує нас до остаточної зустрічі з Христом».

В очікуванні об’явлення Господа

Як зазначив далі Святіший Отець, першим насиченим періодом літургійного року є Адвент, що приготовляє нас до Різдва та є періодом «очікування та надії». Про предмет цього очікування пише святий Павло на початку свого першого Послання до Коринтян, в якому зосереджується на очікуванні «об’явлення Господа». Апостол Народів зосереджує нашу увагу на зустрічі з Ісусом, що «прийде наприкінці світу та приходить кожного дня, аби ми завдяки Його благодаті могли чинити добро».

«Наш Бог – це Бог-Який-приходить. Не забувайте про це: Бог – це Бог, Який приходить, Який постійно приходить. Він не розчарує наше очікування, Господь ніколи не розчаровує! Він може змусити почекати, пережити якийсь момент у пітьмі, щоби дозріла наша надія, але ніколи не розчарує. Господь завжди приходить, завжди поруч із нами. Іноді, не дає Себе побачити, але завжди приходить. Він прийшов у конкретний історичний момент та став людиною, щоби взяти на Себе наші гріхи: різдвяні свята спогадують цей перший прихід Ісуса в конкретний історичний момент. Він прийде наприкінці часів як загальний суддя; і також приходить у третій спосіб: Він кожного дня приходить відвідати Свій народ, відвідати кожну людину, що приймає Його в слові, таїнствах та в братах і сестрах», – сказав Папа, нагадуючи, що Біблія говорить нам, що Ісус приходить і стукає до нашого серця, й слід бути уважними до цього.

Очікування, що веде до надії

Як зауважив далі Наступник святого Петра, добре знаємо, що життя складається не лише з піднесень, кожен з нас переживає періоди розчарувань. Ситуація, позначена пандемією, яку переживаємо, породжує тривогу, страх і розчарування, виникає загроза потрапити в песимізм й апатію. Як же маємо на це реагувати? Уповаючи на Господа, бо «довірливе очікування» на Нього дозволяє знайти розраду та мужність, які народжують з надії.

«Адвент – це неустанний заклик до надії. Він нагадує нам про те, що Бог присутній в історії, аби провадити її до її остаточного кінця, до її повноти, якою є Господь Ісус Христос», – сказав Папа, наголошуючи на тому, що наш Бог – це «Бог з нами», Який ніколи нас не залишає, допомагаючи «відкривати сенс нашої мандрівки» та «значення щоденності», вливаючи в нас мужність під час випробувань і болю, визволяючи нас від загроз.

«Нехай же Пресвята Марія, жінка очікування, супроводить наші кроки протягом цього нового літургійного року, який розпочинаємо, і допоможе нам здійснити завдання Ісусових учнів, на яке вказує апостол Петро: обґрунтовувати нашу надію», – побажав Святіший Отець.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ
Радіо Ватикан

Читайте також

Спільне благо, справедливість і відновлення довіри – шляхи до вирішення глобальних проблем пандемії та вакцинації

admin

Глава УГКЦ у 207-й день війни: «Помолімося за тих, хто страждає і плаче, за тих, кому найважче під час цієї війни»

admin

Блаженніший Святослав вакцинувався від коронавірусу

admin

Папа: За що дякувати Богові наприкінці року, позначеного пандемією?

admin

Глава УГКЦ у 159-й день війни: «Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться»

admin

«Сьогодні Христос входить у йорданські води, щоб подарувати нам свободу від гріха», — Блаженніший Святослав на Богоявлення

admin