4.2 C
Hoshiv
19 Березня, 2024
З життя Церкви

«Церква, навіть коли є повний локдаун, не може не душпастирювати», – Блаженніший Святослав до католицьких єпископів України

Нам усім дуже важливо замислитися над тим, якими є роль і місце Церкви, нашого служіння у сучасному посткоронавірусному світі. Бо ми відчуваємо, що світ змінився, і ми вже ніколи не будемо такими, якими були до початку цієї пандемії. Такими словами звернувся Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, до католицьких єпископів України під час братньої зустрічі, яка відбулася сьогодні, 26 листопада.

«Це велика благодать Божа – що ми можемо бути разом, а надто, що ми хочемо бути разом. Сьогодні в цих обставинах, які переживаємо, ми особливо відчуваємо ціну зустрічі. Відчуваємо, наскільки важливо нам, єпископам, зустрічатися, спілкуватися, бути разом. Відчуваємо, якою великою благодаттю є зустріч», – сказав Блаженніший Святослав, звертаючись до греко-католицьких і римо-католицьких єпископів України, які протягом останніх трьох днів брали участь у спільних реколекціях.

Глава УГКЦ подякував організаторам зустрічі, зокрема архиєпископу Мечиславові Мокшицькому і тим, які забезпечили технічні моменти для її проведення. Більша частина єпископів, як відомо, брала участь у реколекціях в режимі онлайн.

Особливі слова вдячності Предстоятель УГКЦ адресував цьогорічному реколектанту – владиці Миколі Лучку, єпископу-помічнику Мукачівської дієцезії РКЦ, «за дуже глибокі реколекції про Боже милосердя».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Доступ до храмів держава має забезпечити так само, як забезпечує доступ до відкритих аптек”, – Глава УГКЦ

Також Глава УГКЦ згадав двох римо-католицьких єпископів, які відійшли у вічність протягом останнього року. Це кардинал Мар’ян Яворський і владика Ян Нємєц. «Ми особливо поручаємо їх Божому милосердю, – сказав Блаженніший Святослав і побажав, – нехай вони будуть небесними заступниками наших щорічних братніх зустрічей».

Відтак, зважаючи на сучасні обставини, Блаженніший Святослав закликав католицьких єпископів України замислитися над роллю і місцем Церкви, її служінням у сучасному посткоронавірусному світі: «Ми відчуваємо, що світ змінився. Ми вже ніколи не будемо такими, якими були до початку цієї пандемії. Папа Франциск нам каже, що ми можемо і мусимо стати кращими, чогось навчитися, вийти з цих обставин збудованими, готовими послужити свідками Христа в сучасному світі».

Про роль і місце Церкви в нових обставинах, як зазначив Предстоятель УГКЦ, запитують себе і владики Синоду Єпископів УГКЦ. «Ми, як Церква, навіть коли є повний локдаун, не можемо не душпастирювати. Ми мусимо бути з людьми, мусимо їх супроводжувати, мусимо мати можливість звершувати Святі Таїнства. Можливо, те душпастирство набирає нових форм, але ми не маємо права покинути наших людей, наших священників, людину як таку сам на сам у таких драматичних обставинах», – наголосив Блаженніший Святослав.

Разом з тим, Глава УГКЦ розповів владикам УГКЦ і РКЦ в Україні, що в цей час відбувається дуже інтенсивний діалог і спілкування з державною владою, і відзначив, що відчувається певна еволюція в цих стосунках. «Весною, коли впроваджувалися карантинні обмеження, на Церкву дивилися як на небезпеку, як на середовище поширення хвороби. Але тепер бачимо, що держава очікує від Церкви співпраці, вбачаючи у ній партнера».

Також Блаженніший Святослав наголосив, що, говорячи про роль і місце Церкви в Україні, необхідно зважати на наслідки пандемії, і не лише на медичні, а насамперед на соціально-економічні.

«Тому соціальне служіння Церкви сьогодні стає ще одним способом присутності християн у новому світі, у новій культурі, яка твориться», – підкреслив Глава УГКЦ і висловив сподівання, що обидві Церкви шукатимуть разом різних способів свідчення і проповіді Євангелія, прислухаючись до слів Папи Франциска в його останній енцикліці «Усі брати».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа: Три «Covid-ситуації» в моєму житті: хвороба, самотність, викорінення

Пригадуємо, що з 24 по 26 листопада 2020 року в реколекційному домі РКЦ у Львові-Брюховичах проводилися щорічні спільні реколекції греко-католицьких і римо-католицьких єпископів України. Духовні науки цього року виголосив владика Микола Лучок, єпископ-помічник Мукачівської дієцезії РКЦ. Крім того, сьогодні, по обіді, після завершення духовних вправ, відбулася братня зустріч католицьких ієрархів України, під час якої Блаженніший Святослав звернувся зі своїм словом до співбратів у єпископстві.

Департамент інформації УГКЦ

Читайте також

«Коли ви потребуєте найсильнішої молитви, яку Бог дарував людині, – спішіть на Божественну Літургію» – глава УГКЦ у 146-й день війни

admin

Глава УГКЦ у 162-й день війни звернуся до українських воїнів: «Пишаюся вами. Ви своєю жертвою руйнуєте нечестиві задуми окупантів»

admin

«Богородице, рятуй Твоїх українських дітей від дочасної і вічної смерті» – Глава УГКЦ у 186-й день війни

admin

Глава УГКЦ: «Київ перетворюється на духовну столицю світу. Господь допоможе нам перед світанком»

admin

Папа Франциск: Християнство без літургії – це християнство без Христа

admin

Папа Франциск разом з паломниками помолився за мир в Україні

admin