4.2 C
Hoshiv
19 Березня, 2024
З життя Церкви

Папа: Кожен покликаний прийти до святості своєю неповторною дорогою

Недільна зустріч Святішого Отця з вірними збіглася з урочистістю Всіх Святих і стала нагодою для того, щоб нагадати про універсальне покликання до святості, яке сповняється згідно даруваннями кожного.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«В це урочисте свято Всіх Святих, Церква запрошує нас замислитися над великою надією, що ґрунтується на Христовому воскресінні: Христос воскрес, і також ми будемо з Ним! Святі та блаженні є найавторитетнішими свідками християнської надії, бо жили нею в повноті протягом свого життя, серед радощів і страждань, втілюючи Блаженства, проповідувані Ісусом», – сказав Папа Франциск, розпочинаючи своє слово до вірних, які в неділю, 1 листопада 2020 р., зібралися опівдні на площі Святого Петра у Ватикані. Він наголосив, що євангельські блаженства є «дорогою святості» та поділився деякими думками про друге та третє з-поміж них.

Уповаючи на Боже втішення

Друге блаженство стверджує, що «блаженні ті, які плачуть, бо будуть втішені». Як зазначив Святіший Отець, ці слова здаються протиріччям, оскільки плач не є ознакою радості та щастя. Причинами плачу та страждання може бути смерть, хвороба, моральні випробування, гріх і помилки. Це все про наше щоденне життя, «вразливе, слабке та позначене труднощами», іноді випробовуване «невдячністю та нерозумінням».

«Ісус, – пояснив Наступник святого Петра, – проголошує блаженними тих, які плачуть через цю дійсність, але попри все, уповають на Господа та шукають захисту в Його тіні. Вони не є байдужими, ані не мають серця, закам’янілі через біль, але терпеливо надіються на Боже втішення. І це втішення відчувають уже протягом цього життя».

Залишаючи простір для ближнього

У третьому блаженстві йдеться про те, що «блаженними є лагідні, бо вони успадкують землю». Папа, насамперед, вказав на те, що лагідність є ознакою Ісуса, Який про Себе каже: «Я лагідний і сумирний серцем». Лагідними є ті люди, які «вміють панувати над собою» та «залишають простір для іншого», вислуховуючи його та шануючи його спосіб життя. Вони не прагнуть ані применшувати, ані пригнічувати інших, не бажають над всім панувати, ані не нав’язують власні ідеї та інтереси за рахунок інших.

«Такі люди, яких світська ментальність не надто шанує, є, натомість, цінними в Божих очах, і Він дає їм у спадщину обіцяну землю, тобто, вічне життя. Також і це блаженство починається тут, на землі, та сповниться у Христі», – мовив Святіший Отець, зазначивши, що сьогодні, коли в світі є чимало агресії, ми потребуємо лагідності, щоби прямувати вперед.

Покликання універсальне та особисте

За словами Глави Католицької Церкви, обирати чистоту, лагідність та милосердя, уповати на Бога в убогості духа та під час переслідувань, анґажуватися на користь справедливості та миру означає «прямувати проти течії» ментальності цього світу, проти «культури володіння та позбавлених сенсу розваг». І саме цією «євангельською дорогою» пройшли святі та блаженні.

«Сьогоднішня урочистість, яка святкує Всіх Святих, нагадує нам про особисте та загальне покликання до святості та пропонує нам надійні моделі для цієї дороги, якою кожен проходить в унікальний, неповторний спосіб», – сказав Папа, вказуючи на «невичерпне розмаїття» дарів і конкретних історій, які знаходимо серед святих, які не є однаковими, кожен пройшов цією дорогою по-своєму.

«Ця безмежна родина вірних Христових учнів, – підсумував Святіший Отець, – має Матір, Діву Марію. Ми вшановуємо Її як Царицю всіх святих, але Вона, насамперед, є Матір’ю, що навчає кожного приймати Її Сина та йти за Ним. Нехай же Вона допоможе нам розпалювати прагнення святості, прямуючи дорогою блаженств».

Читайте також

«У російській катівні на Харківщині в’язні видряпали на стіні ікони Богородиці й Ісуса Христа, які уприсутнювали для них живого Бога і Його Пресвяту Матір» – Глава УГКЦ у 225-й день війни

admin

Введення в храм Пресвятої Богородиці – джерело духовної радості

admin

«Джерелом відродження українського народу і здатності вистояти в нерівній боротьбі з ворогом є Ісус Христос», — Глава УГКЦ у 196-й день війни

admin

«Сьогодні іду від вас і буду завжди за вас молитися», – десять сильних думок Митрополита Андрея Шептицького

admin

Глава УГКЦ до Дня пам’яті жертв Голодомору: «Українці мають особливу місію – сказати собі і світові: ніколи більше!». ВІДЕО

admin

Вишитий рушник, що став посланням українок до Папи Франциска

admin