3.6 C
Hoshiv
19 Березня, 2024
З життя Василіянського Чину

З нагоди 100-ліття василіянської реформи на Закарпатті в Провінції Св. Миколая урочисто розпочали Ювілейний рік

2 листопада 2020 р. Б., в Мукачівському монастирі Отців Василіян було урочисто розпочато Ювілейний рік з нагоди 100-ліття від початку реформи Василіянського Чину на Закарпатті, в якому взяли участь ченці-василіяни двох Провінцій в Україні.

Загалом в цій події взяли участь 40 ченців-василіян, на чолі з Протоігуменами: о. Франціском Онисько ЧСВВ (Провінція Св. Миколая) та о. Йоаном Школиком ЧСВВ (Провінція Найсвятішого Спасителя). Учасником свята був також Впр. о. Макарій Ленів ЧСВВ (Апостольський адміністратор Кримського екзархату Католицької Церкви візантійського обряду). Участь в урочистостях, також, взяв о. Мар’ян Гробельний, ЧСВВ, ігумен василіянського монастиря в Гошеві.

Святкова програма розпочалася об 11:00 в монастирській каплиці, яку відкрив Протоігумен Провінції Св. Миколая о. Франціск Онисько ЧСВВ. У своєму вступному слові Протоігумен привітавчисленну кількість отців і братів Василіян, які прибули на це святкування.

„Цей історичний день для нас важливий тим, – підкреслив Протоігумен, – що ми можемо його провести в родинному колі і в духовній єдності з тими нашими співбратами, які саме 2 листопада приїхали до Мукачева з метою розпочати і звершити василіянську реформу на цій Карпатській землі”.

Після Божественної Літургії відбувся Чин посвячення престолу для Мукачівської Чудотворної Ікони Божої Матері, що виставлена для почитання в Мукачівському монастирі. Відтак, молитва віднови посвяти в синівство Пречистої Діви Марії.

У своєму подячному слові на завершення святкування, Протоігумен висловив найперше безмежну подяку Богові за його дію в нашій василіянській історії, яку Він звершував Силою Святого Духа через наших співбратів.

Відтак, наша перша і найбільша подяка Провінції Найсвятішого Спасителя за тих Отців і Братів, цілопальною посвятою яких була започаткована і звершена монаша реформа, – наголосив Протоігумен. Протоігумен, також, сказав, що попереду, протягом Ювілейного року, ще багато тематичних подій і свят.

„Ця оновлена Митрополитом В. Рутським і Св. Йосафатом ідея василіянського монашества, яка була втілена в наших Провінціях під час Добромильської та Закарпатської реформ, спонукає і нас, в цій багатогранній сучасній реальності, дбати про продовження справи розвитку і поглиблення чернечого життя за правилами Отця нашого Св. Василія Великого”.

Після цього, слова привітання висловив о. Йоан Школик ЧСВВ – Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, побажавши усім, аби ми були податливими знаряддями в руках Божих, на подобу наших попередників, пам’ять яких сьогодні згадуємо. Адже вони, саме завдяки ось цій податливості для Бога, попри свої немочі змогли довершити велике оновлення монашого життя нашого Чину.

Завершилася молитовна частина програми піснею «Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни…»

Цього дня учасники урочистостей відвідали історичний Мукачівський монастир на чернечій горі, який на даний час займає Православна Церква. У храмі, при якому 100 років тому провідники монашої реформи розпочали справу оновлення Чину, учасники Ювілею помолилися до Пресвятої Богородиці про те, аби вона й надалі оберігала свої синів-василіян Материнським Покровом й вела їх дорогою свого Божественного Сина.

Відтак, учасники ювілейного святкування здійснили візит до єпископської резиденції Мукачівської греко-католицької єпархії, де зустрілися з Кир Нілом Лущаком, її Апостольським адміністратором.

У своєму привітальному зверненні Владика Ніл підкреслив важливе значення й цінність Василіянського Чину в Мукачівській єпархії, після чого Протоігумен о. Франціск розповів про сьогоденну подію ювілейного святкування Отців Василіян, її програму і зміст, підкресливши, що важливою частиною цього свята були якраз відвідини Єпископа, адже Василіяни, будучи монашим Чином папського права, є «в Церкві і для Церкви», як це наголошує Апостольське повчання «Богопосвячене життя». Власне своїм візитом до місцевого єпископа, Василіяни бажали виразити і підкреслити цю свою посвяту в місцевій Церкві й попросити від Владики благословення для подальшого свого служіння тут, на більшу Божу славу і добро вірних.

Читайте також

У Римі почалася Генеральна Капітула Василіянського Чину святого Йосафата

admin

Великоднє вітання Протоархимандрита Василіянського Чину святого Йосафата о. Роберта Лисейка

admin

«Місіонер»: єдине чернече видавництво, що прагне творити високу культуру

admin

ПОСЛАННЯ XIV РИМСЬКОЇ ГЕНЕРАЛЬНОЇ КАПІТУЛИ ВАСИЛІЯНСЬКОГО ЧИНУ ДО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

admin

Лист з чорнобильської зони

admin

“Святий Йосафат – святий, що вів до єдності з Христом” – о. Роберт Лисейко, ЧСВВ

admin