2.9 C
Hoshiv
19 Березня, 2024
З життя Церкви

«Папа для України»: майже мільйон людей отримали допомогу

Добігає до завершення проект «Папа для України», який розпочався 2016 року, залучивши 15 мільйонів євро, й залишивши за собою світлий слід екуменічної співпраці та милосердної любові, що не знає меж. Про підсумки акції для Vatican News розповів єпископ-помічник Львівської архидієцезії латинського обряду Едуард Кава.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ / Gabriella Ceraso – Ватикан

При різних нагодах, зокрема, в своїх великодніх і різдвяних посланнях, Папа Франциск присвячував свою увагу болючим подіям війни на сході України, привертаючи увагу світової спільноти до страждань місцевого люду. Більше того, у квітні 2016 року Глава Католицької Церкви оголосив загально європейську збірку для гуманітарних потреб України, зробивши до неї свій особистий значущий внесок. Плодом цього стала гуманітарна ініціатива «Папа для України», як конкретний знак любові й солідарності Святішого Отця до всіх потребуючих, постраждалих від війни, без огляду на конфесійну чи національну приналежність.

На місці проект, який добігає до свого завершення, при постійній співпраці з Апостольською Нунціатурою, втілював у життя Технічний Комітет, замінений у липні 2017 р. Технічним секретаріатом, який очолив Єпископ-помічник Львівської архидієцезії латинського обряду Єдуард Кава. У контексті чергового заклику Папи Франциска до реального втілення в життя домовленості про припинення вогню, який прозвучав після проказування молитви «Ангел Господній» в останню неділю липня, наша колега поспілкувалася з єпископом Едуардом, який підбив підсумки цієї гуманітарної ініціативи Святішого Отця, яка, серед іншого, стала прекрасним знаком екуменічної співпраці.

Важливість голосу Папи та Святого Престолу

Описуючи загальну ситуацію, ієрарх підкреслив, що вона є дуже серйозною, також і через загальну втому. Щодня гинуть люди, чимало поранених у лікарнях, особливий тягар несе цивільне населення, зокрема, ті, які живуть на лінії зіткнення… «І тому голос Святого Престолу та Папи для нас українців дуже важливий, оскільки не дає світові забути про те, що конфлікт досі не завершився», – зазначив він, розповідаючи про те, що проекти, розпочаті в рамках ініціативи «Папа для України», практично всі завершилися.

«Єдиний, що залишився, – це проект придбання устаткування для споруджуваної лікарні. Протягом цих років ми освоїли 15 мільйонів євро, отриманих як допомогу від Святого Престолу, й можемо сказати, що допомогли в різних напрямках понад 980 тисячам людей. Лікарні, вбогі, багатодітні сім’ї, самотні похилі віком, які все втратили, залишившись без їжі, одягу та опалення. Тепер перебуваємо на заключному етапі цього папського проекту», – розповів єпископ Едуард Кава.

За словами ієрарха, сьогодні можна ствердити, що ситуація не є настільки трагічною, як 4-5 років тому. Однак, очевидно, що багатодітні сім’ї чи літні люди з невеликими пенсіями й далі потребують допомоги від Церкви. Чимало з тих, які на початку покинули свої домівки, повернулися, адже не справдилися сподівання на те, що війна завершиться за кілька місяців. Однак, через загрозу для життя, повернутися не змогли ті, які виїхали з окупованих територій.

Загальноцерковна та екуменічна співпраця

Львівський римо-католицький єпископ-помічник розповів, що в здійсненні цієї ініціативи співпрацювали не лише «Карітас-Спес» РКЦ в Україні та «Карітас» УГКЦ, але також протестанти й чимало міжнародних організацій. «Це стало для нас знаком доброго екуменізму, й можна сказати, що ця ініціатива Святого Престолу стала унікальною, в якій ми дійсно трудилися всі разом, щоби допомагати населенню», – підкреслив ієрарх.

Єпископ Едуард додав, що хоч проект Папи завершується, Церква й надалі надаватиме допомогу й перебуватиме поруч з людьми, чи через «Карітас», чи через парафії та волонтерські організації. «Ми не маємо багато грошей, але будемо присутніми й близькими, а отриманий досвід допоможе нам навчитися співпрацювати разом з метою допомагати людям», – сказав він.

Джерело: Радіо Ватикан

Читайте також

ЙОРДАНСЬКА ВОДА — ВЕЛИКА СВЯТІСТЬ

admin

Глава УГКЦ до учасників «Різдвяної просфори»: «Дякую, що розумієте, що в семінарії кується майбутнє Церкви і народу»

admin

«Сьогодні Христос входить у йорданські води, щоб подарувати нам свободу від гріха», — Блаженніший Святослав на Богоявлення

admin

Глава УГКЦ у 44-й день війни: «У Бучі я зрозумів, що означає любити свого ближнього»

admin

12 порад Папи Франциска на кожен місяць Нового року

admin

«Ми самі не усвідомлюємо, на що здатні», – Глава УГКЦ про готовність українців захищати свою країну

admin

Leave a Comment