2.9 C
Hoshiv
19 Березня, 2024
Сторінками історії

Урочиста коронація чудотворної ікони Пресвятої Богородиці Гошівської

У п’ятницю 28 серпня ц. р., на празник Успіння Пресвятої Богородиці, у василіянському монастирі на Ясній Горі в Гошеві відбулася урочиста коронація чудотворної ікони Пресвятої Богородиці Гошівської.

Урочистості розпочалися напередодні, в навечіря празника Успіння Пресвятої Богородиці. У четвер ввечері, 27 серпня, було відслужено Велику Вечірню з Литією. Опісля розпочалося нічне молитовне чування, яке тривало до ранку наступого дня.

У сам празник Успіння було відслужено Велику Утреню. У цей день численні вірні мали змогу приступити до святої Тайни покаяння, адже священики сповідали ще з самого ранку.

Головні урочисті богослужіння розпочалися о 10:30 год. процесійним ходом від корпусу монастиря до ротонди. З храму Преображення Господнього було перенесено до ротонди чудотворну ікону Гошівської Богородиці та корони. Ікону несли о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, та о. Матей Гаврилів, ЧСВВ, Головний Радник, а корони – о. Йосафат Коваль, ЧСВВ, Економ Провінції, та о. Дам’ян Кастран, ЧСВВ, ігумен Гошівського монастиря. Саме ці корони поблагословив Святіший Отець Венедикт ХVІ Папа Римський, на прохання о. Дам’яна Кастрана, під час загальної аудієнції в Римі 1 липня 2009 р. Під час тієї ж аудієнції Святіший Отець Венедикт ХVІ отримав у подарунок від імені всього Василіянського Чину копію ікони Гошівської Богородиці.

Перед входом до ротонди відбувся обряд коронування чудотворної ікони Гошівської Богородиці. Обряд коронування здійснив Високопреосвященний владика Іван Мартиняк, митрополит Варшавсько-Перемишльський (Польща). З ним співслужили владики: Іриней Білик, ЧСВВ, канонік Римської базиліки Santa Maria Maggiore, який приклав чимало зусиль для того, щоб відбулася ця коронація, Софрон Мудрий, ЧСВВ, єпископ-емерит Івано-Франківський, і Тарас Сеньків, єпископ-помічник Стрийський. В обряді коронування взяли участь також о. Дмитро Григорак, ЧСВВ, апостольський адміністратор Бучацької єпархії, о. Протоігумен Йоанікій Чверенчук та десятки священиків. В урочистостях взяли участь багато монахів, монахинь та десятки тисяч вірних з різних куточків Галичини і Прикарпаття та інших місць України.

Після обряду коронування розпочалася урочиста Архиєрейська Свята Літургія, яку очолив Високопреосвященний митрополит Іван Мартиняк. З ним співслужили вже згадані єпископи та священики. Під час проповіді владика-митрополит підкреслив важливість сьогоднішньої події та зміст і значення празника Успіння Пресвятої Богородиці. Уже впродовж не одного століття Пресвята Богородиця збирає під свій покров вірних тут, на Ясній Горі в Гошеві, де зберігається і вшановується її чудотворна ікона. Вже не одне чудо сталося за посередництвом цієї ікони. Владика Іван пригадав часи підпілля, коли він приїжджав в Україну і бачив багатьох людей, які приходили на Ясну Гору і вимолювали ласк та заступництва Божої Матері. Сьогоднішня багатотисячна присутність вірних з різних куточків України є свідченням їхньої любові і відданості Пресвятій Богородиці.

Владика Іван, наголошуючи на значенні празника Успіння, звернув увагу на євангельське читання празника – про двох сестер, Марту і Марію, які приймали у своєму домі Господа Ісуса і Його учнів. Саме таких вірних дітей потребує сьогодні Церква Христова, які би присвячували свій час на молитву і працю для Бога. Високопреосвященний владика заохотив усіх присутніх залишатися і надалі вірними дітьми Божими і дітьми Пречистої Діви Марії, триматися твердо святої Католицької Церкви, за яку вони так багато перетерпіли в часи переслідування.

У цей день дуже багато вірних приступили до святої Тайни сповіді і до святого Причастя і тим самим виявили свою любов до Господа Бога і Пресвятої Богородиці.

Після закінчення Святої Літургії Преосвященний владика Іриней Білик зачитав папський декрет про надання монастирському храму Преображення Господнього в Гошеві титулу базиліки та його духовне споріднення з Римською базилікою Santa Maria Maggiore.

Опісля о. ігумен Дам’ян Кастран, ЧСВВ, від імені братії Гошівського монастиря склав щиру подяку Владикам, священикам, монахам і монахиням та усім вірним за участь у сьогоднішньому торжестві.

Протоігумен о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, зачитав вітальне слово Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара, який хоч не зміг особисто прибути на це торжество, листовно звернувся до всіх учасників свята та всіх паломників зі словами підтримки, заохоти і вдячності, що «не пошкодували часу і зусиль, щоб привітати нашу Небесну Матір у тих місцях, в яких особливо проявилася Її материнська опіка над побожним народом». Також о. Протоігумен від імені Провінції Найсвятішого Спасителя подякував усім присутнім за участь у святі, подякував о. ігумену Дам’яну та монашій братії за ревну працю у Гошівському монастирі та привітав о. Дам’яна із Днем народження, яке він святкує саме в празник Успіння Пресвятої Богородиці.

На завершення урочистостей було освячено духовні речі й зілля, яке за звичаєм благословляється на празник Успіння.

Нехай же Пресвята Богородиця, яка виявляє свою опіку й турботу за посередництвом чудотворної Гошівської ікони, візьме під свій Покров нашу Церкву, наш Чин і ввесь український народ!

о. Йосафат Коваль, ЧСВВ

Читайте також

КОРОТКА ІСТОРІЯ ЧУДОТВОРНОЇ ІКОНИ БОЖОЇ МАТЕРІ, ЩО НА ЯСНІЙ ГОРІ В ГОШЕВІ

admin

СВІДЧЕННЯ ПРО ОТРИМАНІ БОЖІ ЛАСКИ ЧЕРЕЗ ПОСЕРЕДНИЦТВО БОЖОЇ МАТЕРІ В ГОШЕВІ

admin

КОРОТКА ІСТОРІЯ СВЯТОПРЕОБРАЖЕНСЬКОГО МОНАСТИРЯ ОТЦІВ ВАСИЛІЯН, ЩО НА ЯСНІЙ ГОРІ В ГОШЕВІ

admin

Leave a Comment