15.5 C
Hoshiv
28 Березня, 2024
Новини

Нові історичні дослідження

Відомо, що перша офіційна писемна згадка про Гошівський монастир датується 1509 роком. Далі – захоплююча історія про розвиток монастиря та чудотворну ікону у ньому. За століття свого існування місцезнаходження монастиря декілька разів змінювалося. А починалося все з урочища Чорний ділок. Саме тут археологи знайшли та відтворили вигляд монастиря у ХVІ – ХVІІ ст.

 Внаслідок проведення пам’ятко-охоронних робіт на території вдалося описати ці археологічні знахідки.

З’ясовано, що у Чорному ділку знаходився монастирський осідок на майданчику, що утворений двома великими ярами зі сторони лівого береги притоки річки Лужанки. Крім того, виявлена і господарська складова на цьому місці. Сам монастирський комплекс був обмежений дерев’яними стінами з чотирьох боків.

Цікаво, що перший дерев’яний храм в південно-східній частині комплексу мав ротондальний тип до якого з північного сходу примикала трапицієвидна апсида. Знаково, що тепер, після скількох століть історії, на Ясній горі також видніє храм-ротонда. Більше того, внаслідок знайденого кам’яного фундаменту всередині храму, доходимо до цікавого висновку. Припускається, що спочатку там була побудована церква Спаса, а після пожежі – храм Успіння Пресвятої Богородиці.

Отож, перед нами знайдений монастирський комплекс ХVІ – ХVІІ ст., який містив оборонний вал з в’їзною брамою і кутовими вежами.

Таким чином, пам’ятаючи свою історію, місце старого монастиря в урочищі Чорний Ділок становить важливу частину історії Гошівської святині. Маємо надію, що у майбутньому тут розташується меморіально-музейний комплекс, а це місце буде ще одним цікавим пунктом на паломницькій і туристичній мапах.

Читайте також

Ієрейські свячення на Ясній горі у Гошеві

admin

Празник Святого Первомученика Степана

admin

При Святопреображенському Гошівському монастирі, що на Ясній горі, діє будинок для паломників

admin

Привітання з Днем матері з Ясної Гори в Гошеві

admin

Папа Римський прочитав спеціальну молитву за припинення війни в Україні

admin

ПОСЛАННЯ XIV РИМСЬКОЇ ГЕНЕРАЛЬНОЇ КАПІТУЛИ ВАСИЛІЯНСЬКОГО ЧИНУ ДО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

admin

Leave a Comment