7.7 C
Hoshiv
28 Березня, 2024
Новини

Понад 20 000 паломників взяли участь у ХХ-тій ювілейній молодіжній прощі Стрийської єпархії до Гошева

20 травня 2012 року, відбулася ХХ ювілейна молодіжна піша проща Стрийської єпархії до Гошівської чудотворної ікони Богородиці, яка знаходиться на Ясній горі у монастирі оо. Васильян с. Гошів на Івано-Франківщині.

Паломництво розпочалось 05:00 год. ранку із урочистого Молебня до Богородиці, який відбувся у Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці. По закінченні молитви, прочани, сформувавши колони, вирушили у напрямку Гошева. Впродовж усієї ходи молодь молилася вервиці та співала духовні пісні.

Кожний мав можливість приступити до Св. Таїнства Покаяння чи скористати із духовної розмови.
Близько 11:30 год. перші учасники прощі вступили на територію монастирського комплексу оо. Васильян. Відтак о 12:00 год. розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії.
Літургійну проповідь Архиєрей присвятив роздумам над символом світла. «Щоб усунути з очей сліпоту на правду та зробити погляд людини здатним бачити дійсність об’єктивно, потрібно світло віри, світло божественне, яке просвічує людину та відкриває її прийняттю суті баченого», – зазначив Владика.
«Єдиним світлом світу та світлом життя, – продовжив Єпископ, – є Христос. Він є тим світлом, яке прийшло на світ, щоб ті, хто в Нього повірять, не ходили в темнотах. Через Нього ми оздоровленні зі сліпоти гріха, та в Ньому через хрещення стаємося Синами світла».
Пригадуючи Слова Апостола Павла: «Ви були колись темрявою, тепер же – світлом у Господі», Архиєрей запропонував роздумати над питання: «Чи наше життя дійсно відповідає цим словам? Правдою є те, що ми частково перебуваємо у світлі, а частково ще в темряві. Так, ми отримали дар влитої божественної чесноти віри, але, як паросток, що має ще рости, як можливість, яка має здійснитися. Все інше скривається в особистому рішенні в площинні взаємності нашої свободи та Бога. Наша ситуація є доволі парадоксальна. Знаходимося мовби на межі, яка відділяє область світла від простору темряви: як тільки кудись пересунемося, несемо, тісно з нами поєднану, область темряви. А нею є наша досі неспасенна людськість, та частина нашого «я», яка ще не прийняла Євангелія».
«Ця Божественна Літургія, яку як прочани служимо на цьому Марієнському місці, може стати для кожного з нас миттю зцілення від усіх духовних та тілесних сліпот. Тут і зараз, як колись при силуамській купелі сліпородженого, Христос торкається нас своєю благодаттю та запрошує вмитися в купелі покаяння, щоб, скріпившись у вірі, ми поєднались з Ним на Євхаристійній гостині та сподобилися стати променнями його світла для життя цього світу», – на завершення, наголосив проповідник.
Ця молодіжна проща традиційно відбувається у третю неділю травня та є найбільшою в УГКЦ та Україні, адже кількість її учасників в різні роки сягала від 15 до 18 тисяч осіб. До речі, цього року число прочан за різними підрахунками склала від 20 до 25 тис. Загальна відстань маршруту становить 28 км.
Кожне паломництво проходить у певному молитовному намірі. Інтенцією ювілейної прощі стала молитва за належне приготовлення молоді до подружнього життя, через плекання дошлюбної чистоти.
Традиційно організаторами даного паломництва є представники Всеукраїнської молодіжної християнської громадської організації «Українська молодь – Христові» Стрийської єпархії УГКЦ.
Важливим буде зазначити, що дана проща увійшла у Книгу рекордів України, як захід у якому взяли участь 15027 осіб у вишиванках.

Прес-служба Стрийської єпархії

Фото: http://stryi.ugcc.org.ua/

Читайте також

Святкування 50-річчя перенесення мощів священномученика Йосафата Кунцевича

admin

Парафіяни Лисецького протопресвітеріату здійснили прощу до Гошівської чудотворної ікони

admin

Завершено будівництво фундаментів під нульовий цикл Дому паломника на Ясній Горі

admin

21 жовтня 2012 р. Б. на Ясній Горі, що в Гошеві, відбудеться посвячення дзвонів

admin

ХХ-та Ювілейна молодіжна піша проща до Гошівської Чудотворнї Ікони

admin

Надвечір’я Христового Різдва

admin

Leave a Comment